AachenMünchener Versicherung
Orientation System

The new head­quar­ters of Aachen­Münch­ener In­sur­ance cap­ti­vates vis­i­tors through its open ar­chi­tec­ture. A glass bridge con­nects the dif­fer­ent parts of the build­ing and leaves room for a pedes­trian zone and shops. This en­hances the over­all ur­ban at­trac­tive­ness and also serves the par­tic­u­lar de­mands placed upon it by the var­i­ous groups of users, i.e. the clients of Aachen­Münch­ener and its sup­pli­ers. Moni­teurs adopted the ba­sic con­cept of the fa­cade by de­riv­ing the shape, ma­te­r­ial and colour of the ori­en­ta­tion sys­tem columns di­rectly from it: tall rec­tan­gles hold the in­for­ma­tion, but nev­er­the­less al­low a view of the build­ing be­hind. This is com­ple­mented by dis­creet signs placed di­rectly onto the Aachen­Münch­ener build­ing.

Aachen­Münch­ener In­sur­ance

Ori­en­ta­tion Sys­tem
Out­door area

Aachen 2011

Client

Aachen­Münch­ener Ver­sicherung AG

Ar­chi­tec­ture

kadawit­tfel­dar­chitek­tur

Area

29,000 m2

Pho­tos

Ste­fan Schilling

The orientation system borrows its facade format from the materials of the building. Like a window, the stelae provide a view onto the building.

Along the facade to the main entrance